©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

RWE levert gas aan Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  16-04-2014 00:21 16-04-2014 00:21 616  keer gelezen 616 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOSHet moederbedrijf van Essent, RWE, gaat gas leveren aan Oekra´ne. Hiermee kan Oekra´ne toch gas krijgen als Rusland de gaskraan dichtdraait.

De gaslevering wordt allereerst als een symbolische actie gezien, maar RWE zou uiteindelijk kunnen voorzien in een vijfde van de gasbehoefte van het land.

Oekra´ne is voor zijn energie nu nog vrijwel volledig afhankelijk van Rusland. Maar door de oplopende spanningen tussen beide landen is de energielevering steeds onzekerder geworden.

Nederlands gas
Opvallend is dat eenderde van het gas dat RWE zal leveren aan Oekra´ne oorspronkelijk uit Rusland komt. De rest komt uit Noorwegen, Groot-BrittanniŰ, Duitsland en ook uit Nederland.

In een verklaring zegt RWE dat het volume dat naar Oekra´ne wordt gestuurd binnen enkele weken kan worden verhoogd, mocht dat nodig zijn.

Hoge gasprijs
Eerder al kondigde het Russische staatsbedrijf Gazprom aan dat het de gasprijs voor Oekra´ne met meer dan 40 procent omhoog gaat. Volgens de Russische president Poetin is dat nodig omdat Oekra´ne nog een hoge gasrekening heeft openstaan.

RWE zegt dat het gas tegen de normale marktprijs wordt geleverd aan Oekra´ne. Het exacte bedrag wordt niet genoemd.

Bron: NOS
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.