©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Kans op gerechtigheid voor nabestaanden MH17, maar Moskou helpt niet mee
Gepost door  redactie redactie Gepostop  21-06-2019 11:02 21-06-2019 11:02 533  keer gelezen 533 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantVanwege de dagvaardingen tegen drie Russen voor hun rol bij het neerhalen van MH17 komt Moskou nu echt voor het

Bert Lanting

Beeld AFP: President Poetin in gesprek met Vladislav Soerkov, Poetins persoonlijke adviseur voor de rebellengebieden. Het JIT heeft via onderschepte telefoongesprekken vastgesteld dat hij rechtstreeks betrokken was bij de levering van de luchtdoelraketten.

Loze beschuldigingen die slechts tot doel hebben Rusland zwart te maken in de ogen van de internationale gemeenschap. Dat was de reactie van Moskou op het nieuws dat drie Russen en een pro-Russische separatist worden aangeklaagd voor moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17.

De aanklachten vormen een mijlpaal: vijf jaar na het neerhalen van het passagierstoestel is er voor de nabestaanden eindelijk zicht op een beetje gerechtigheid. Natuurlijk is er weinig kans dat de vier verdachten zullen komen opdagen, maar het proces gaat niet alleen over hún schuld. Het wordt ook een proces over de rol van Rusland bij de ramp met MH17.

Het staat wel vast dat het onderzoeksteam JIT de komende tijd nog een aantal verdachten zal noemen. Vermoedelijk zullen daar ook Russische militairen bij zitten die betrokken waren bij het vervoer van de Buk-installatie waarmee het toestel werd neergeschoten.

Het was al heel onwaarschijnlijk dat een dergelijk wapen zonder de zegen van het ministerie van Defensie naar rebellengebied was gestuurd, maar het JIT lijkt nu ook heel dicht bij president Poetin zelf te komen. Uit onderschepte telefoongesprekken blijkt dat Vladislav Soerkov, Poetins persoonlijke adviseur voor de rebellengebieden, rechtstreeks betrokken was bij de levering van de luchtdoelraketten.

Na de ramp met MH17 nam de VN-Veiligheidsraad − met steun van Rusland − een resolutie aan waarin alle landen de opdracht kregen alles te doen om de daders te pakken, maar tot nog toe heeft Moskou alleen maar zand in de onderzoeksmachine gestrooid.

Rusland lanceerde de ene na de andere misleidende theorie, vaak met elkaar in tegenspraak, om zijn aandeel in de ramp te verhullen. Met de dagvaardingen tegen de drie Russen komt Moskou nu echt voor het blok te staan. Gaat het die bezorgen bij de verdachten? Worden zij verhoord?

Als Moskou zijn sabotageacties niet staakt, wordt het tijd om de diplomatieke druk op te voeren. Zelfs als er niet om uitlevering van de verdachten wordt gevraagd, is Rusland verplicht aan het strafrechtelijk onderzoek mee te werken.

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.