©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

NAVO vergroot militaire aanwezigheid in oostelijke lidstaten
Gepost door  redactie redactie Gepostop  16-04-2014 14:12 16-04-2014 14:12 750  keer gelezen 750 keer gelezenNews News
printer
NewsDe NAVO gaat meer vliegtuigen en schepen naar zijn oostelijke NAVO-lidstaten sturen als reactie op de Russische agressie in Oekra´ne. Dat maakte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen vandaag bekend na overleg met bondgenoten in Brussel.

De oostelijke lidstaten, die aan Oekra´ne en/of Rusland grenzen, maken zich zorgen over de Russische opstelling. Rasmussen wilde niets over het extra aantal vliegtuigen en schepen zeggen. Volgens hem gaat het om 'voldoende' materieel om de paraatheid van de NAVO te tonen. Hij sloot een verdere uitbreiding niet uit.

Marineschip Nederland
Nederland overweegt een marineschip naar de Baltische Zee of de Zwarte Zee te sturen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie sloot gisteravond ook de inzet van F-16-gevechtsvliegtuigen niet uit als versterking van de NAVO in het oosten.

Nederland is nu al met een tankvliegtuig betrokken bij de bescherming van de oostelijke NAVO-bondgenoten na de Russische annexatie van de Oekra´ense Krim. Het tankvliegtuig tankt Awacs-radarvliegtuigen bij die boven Polen en RoemeniŰ patrouilleren.

Tanks met Russische vlag
In de Oost-Oekra´ense stad Slovjansk rijden vandaag pantservoertuigen met Russische vlaggen. De mannen, vermoedelijk Oekra´ense soldaten die zijn overgelopen naar de Russische strijdkrachten, zaten bovenop de tanks en droegen de Russische vlag. Dat meldt een ooggetuige aan persbureau Reuters.

Eerder deze week werden het hoofdkwartier van de politie en een ander overheidsgebouw in Slavjansk bezet door pro-Russische activisten. De pantservoertuigen kwamen vandaag bij het bezette overheidsgebouw tot stilstand. 'Goed gedaan, goed gedaan!', scandeerden de inwoners van Slovjansk die zich bij het gebouw hadden verzameld.

Een verslaggever van persbureau AP zag zes pantservoertuigen de stad in rijden. Ze werden enthousiast onthaald bij de verschillende controleposten die pro-Russische strijders hebben opgeworpen. De militanten op de pantservoertuigen waren tot de tanden bewapend, met machinegeweren en granaatwerpers. Een van hen zei dat ze deel uitmaakten van de Oekra´ense paratroopers, maar zijn overgelopen.

Gemeentehuis Donetsk bezet
Ook elders in Oost-Oekra´ne weten de autoriteiten maar geen grip te krijgen op de situatie. In Donetsk hebben zo'n twintig gewapende separatisten ook het lokale overheidsgebouw overmeesterd. De mannen hebben nog niet bekend gemaakt wat hun eisen zijn. Donetsk is met meer dan 1 miljoen inwoners de belangrijkste stad van de industriŰle regio, die ook Donbass- of Donetsbekken wordt genoemd.

Interim-premier, Arseni Jatsenjoek heeft vandaag gezegd dat 'Rusland moet ophouden terrorisme te exporteren' naar zijn land. Volgens de Russische president Vladimir Poetin staat Oekra´ne op de rand van een burgeroorlog. Het Oekra´ense leger begon gisteren een operatie in Oost-Oekra´ne en veroverde bij de stad Kramatorsk een vliegveld.

Het oosten van Oekra´ne is opstandig door de machtswisseling in februari in Kiev. De nieuwe anti-Russische machthebbers vormen volgens veel Oost-Oekra´ners een bedreiging voor de handel en industrie in de regio die Rusland als voornaamste klant heeft. Bovendien spreken veel mensen in het oosten en zuidoosten van Oekra´ne Russisch als moedertaal en zijn ze religieus en cultureel op Rusland gericht. De meeste Oekra´ners in Kiev en het westen van het land zijn dat niet.

Bron: Het Parool