©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Kiev: militairen die zich hebben overgegeven worden vervolgd
Gepost door  redactie redactie Gepostop  17-04-2014 11:46 17-04-2014 11:46 645  keer gelezen 645 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantWaarnemend president Oleksandr Toertsjinov heeft gezegd dat de Oekraïense militairen die zich woensdag hebben overgegeven aan de pro-Russische strijders en hun pantservoertuigen hebben afgestaan, zullen worden vervolgd. Hun eenheid zal worden ontbonden.

Het lukt Kiev niet om opstandige steden weer in handen te krijgen: pogingen stranden op groepen boze burgers en agressieve pro-Russische milities. Oekraïense militairen druipen vaak na wat heen-en-weer-gepraat af.

Volkskrant-correspondent Olaf Koens sprak gisteren met een aantal soldaten in in de stad Slavjansk die in een pantserwagen met een Russische vlag aan de antenne kwam binnenrijden. Pro-Russische milities hadden de tank met manschappen en al overgenomen. 'Overgelopen zijn de Oekraïense soldaten niet', schrijft Koens. 'Er zat simpelweg weinig anders op. Na de maaltijd worden ze door de milities op een bus gezet en naar het station gebracht.'

Kiev heeft woensdag militairen naar de steden Slovjansk en Kramatorsk gestuurd, waar Russischgezinde militieleden overheidsgebouwen hadden bezet. Toen ze aankwamen werden ze omsingeld en in plaats van de confrontatie aan te gaan, gaven ze zich over.

Burgers die Koens spreekt, 'weten eigenlijk niet' waarom ze de separatisten precies steunen. 'Al was het maar omdat alles zo duur is geworden', vertelt een man. 'Ik heb geen werk, de bananen zijn twee keer in prijs gestegen. Kiev moet naar ons luisteren!'

Overleg
Rusland, Oekraïne, de VS en de Europese Unie praten vandaag in Genève over de crisis in Oekraïne, kort nadat er in het zuidoosten van dat land drie doden zijn gevallen.

Het is voor het eerst dat de vier partijen op dit niveau gezamenlijk over de crisis overleggen. De verwachtingen zijn niet hoog, maar diplomaten in Genève zijn vanmorgen in gesprek gegaan om het overleg voor te bereiden. Oekraïne doet voorstellen om aan de wensen tegemoet te komen van de Russisch-sprekenden in grote delen van het oosten en zuiden van het land.

Zeker drie mensen werden vanmorgen gedood toen pro-Russische separatisten een kazerne aanvielen van de Nationale Garde in de stad Marioepol. Dertien mensen raakten volgens de Oekraïense autoriteiten gewond. Ongeveer 300 mensen zouden de kazerne met molotovcocktails hebben aangevallen.

Ruzie tussen Kremlin en het Westen
De crisis in Oekraïne heeft geleid tot de grootste ruzie tussen het Kremlin en het Westen sinds de Koude Oorlog. Rusland vindt dat de machtswisseling van 22 februari het werk was van extreemrechtse coupplegers. Eén van de eerste maatregelen van de nieuwe machthebbers was de afschaffing van het Russisch als officiële taal. Separatisten gebruiken de onvrede om afscheiding van Oekraïne te bevorderen.

Het Westen steunt de nieuwe machthebbers en beschuldigt Rusland ervan Oost-Oekraïne te willen annexeren, zoals vorige maand de Krim. De Russische president Vladimir Poetin noemt het echter 'onzin' dat er Russische soldaten aanwezig zouden zijn in Oost-Oekraïne, zo zei hij vandaag tijdens zijn jaarlijkse vragenuurtje met de Russische bevolking.

Volgens hem is het een 'serieuze misdaad' dat Kiev gewapende troepen naar Oost-Oekraïne heeft gestuurd. Oekraïne had wat hem betreft eerst de dialoog aan moeten gaan met de Russisch sprekende bevolking in het gebied. Hij stuurt ze dan ook aan om dit alsnog te doen voordat ze overgaan tot geweld.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.