©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Alarm over vervalste mbo-diploma’s
Gepost door  redactie redactie Gepostop  29-10-2019 09:19 29-10-2019 09:19 399  keer gelezen 399 keer gelezen  0 reacties0 reacties De Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafDoor JESSY BURGERS

WOERDEN - De MBO Raad en DUO slaan alarm over het toenemend aantal vervalste mbo-diploma’s dat in omloop is. Volgens de onderwijsorganisaties kan deze fraude zorgen voor gevaarlijke situaties op de werkvloer.

„Na bestelling op het internet had ik mijn nepdiploma binnen twee weken in huis. Een week later had ik de baan die ik altijd al wilde”, vertelt een 26-jarige man uit Den Haag, die anoniem wil blijven. Door zijn vervalste papiertje werkt hij nu als verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. „Ik heb studeren altijd moeilijk gevonden, en nadat ik voor de tweede keer van mijn zorgopleiding werd geschopt, besloot ik het anders aan te pakken.”


Hij is niet de enige. Hoewel cijfers ontbreken, stelt de MBO Raad dat deze vorm van fraude gestaag toeneemt. „Wij horen steeds vaker van scholen dat werkgevers de juistheid van een diploma willen laten checken. Maar die kunnen werkgevers vaak niet helpen”, aldus Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad. Volgens de onderwijsorganisatie circuleren de vervalste diploma’s vooral in de tekortsectoren, zoals de zorg en de installatietechniek.

Oplichting

Ook de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maakt zich ernstig zorgen. „We zien ons genoodzaakt om de noodklok te luiden zodat we werkgevers kunnen waarschuwen voor deze oplichting”, stelt woordvoerder Martijn Grimmius. „We doen ook altijd aangifte als wij vervalsing signaleren.” Het maken en verspreiden van nepdiploma’s is bij wet verboden en wordt gezien als valsheid in geschrifte. Het is een misdrijf waar in uitzonderlijke gevallen een gevangenisstraf van zeven jaar op staat.

De 26-jarige Hagenaar die een nepdiploma kocht, was zich bewust van de risico’s. „Natuurlijk twijfelde ik wel, want het is hartstikke strafbaar. Het kostte ook behoorlijk wat geld, ruim duizend euro. Aan de andere kant: dat geld was ik anders kwijt aan collegegeld.” Hij kwam zonder problemen met zijn valse diploma aan het werk: „Ze vroegen waar ik stage had gelopen. Dat verzon ik op dat moment ter plekke, en ze hebben nooit gecheckt of het klopte”, vertelt hij. Van zijn diploma had de organisatie alleen een scan nodig. „Een paar dagen later kon ik beginnen.”

"Het kostte behoorlijk wat geld, ruim 1000 euro"

Dit soort situaties baart Ton Heerts grote zorgen. „Je moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld een niet-gekwalificeerde zorgmedewerker bij cliënten fouten maakt met alle consequenties van dien”, zegt hij. „We moeten dit aanpakken, want werkgevers moeten erop kunnen vertrouwen dat een diploma ook echt waarde heeft en iemand gekwalificeerd is om bepaalde werkzaamheden te verrichten.”

Alle diploma’s die in Nederland worden behaald, worden geregistreerd in het diplomaregister van DUO. „Op onze website staan tips en trucs om de echtheid van een diploma te checken”, zegt Grimmius. Hij raadt werkgevers die fraude vermoeden aan om een potiëntele werknemer om een digitaal uittreksel te vragen. „Liever dubbelchecken dan het helemaal niet controleren”, zegt Heerts. „En doe altijd aangifte van valsheid in geschrifte. Zo kunnen we dit probleem de kop indrukken.”

Link

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.