©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Timmermans: Oekraïne mag optreden, maar de-escalatie voorop
Gepost door  redactie redactie Gepostop  15-04-2014 16:10 15-04-2014 16:10 567  keer gelezen 567 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladVolgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft Oekraïne het recht om op te treden tegen pro-Russische activisten die overheidsgebouwen bezet houden. De Tweede Kamer debatteert in ieder geval nog voor het meireces over de situatie in het land.

Een verzoek daartoe van Sjoerd Sjoerdsma (D66) kreeg vanmiddag de steun van een ruime Kamermeerderheid. Mogelijk schuift ook premier Mark Rutte aan. De ‘zeer zorgwekkende situatie’ in Oekraïne rechtvaardigt een debat, klonk het Kamerbreed.

‘OEKRAÏNE HEEFT HET ECHT OM BEZETTING ONGEDAAN TE MAKEN’
De uitspraken van minister Timmermans komen op de eerste dag dat de Oekraïense autoriteiten met een militaire operatie in het oosten zijn begonnen. Vooralsnog lijkt er van escalatie nog geen sprake in de regio.

Volgens de minister heeft de regering van Oekraïne ‘het recht om de bezetting van overheidsgebouwen ongedaan te maken’. Tijdens de huidige crisis heeft het land tot dusver zeer veel terughoudendheid getoond, zo zegt Timmermans tegenover persbureau Novum:

“Maar er is een provocatie aan de gang die uiteindelijk moeilijk onbeantwoord kan blijven als het zo doorgaat, hoezeer men ook probeert zich in te houden.”

DE-ESCALATIE VOOROP
Tegelijkertijd moet de-escalatie voorop blijven staan, zo benadrukt Timmermans. Hij hoopt dat Rusland de dialoog wil aangaan, aangezien het land overmorgen aanschuift bij een topoverleg in Genève.

“Van Oekraïense kant zie je voortdurend openingen richting Rusland. Ik vind het tijd dat Rusland vanaf donderdag die openingen aangrijpt en erover in discussie gaat.”

Dreigende economische sancties zijn voor Rusland een reden om in dialoog te gaan, hoopt de minister:

“Er is veel bravoure vanuit Rusland, zo van: kom maar op met die sancties, maar intussen zien we wel dat het effect heeft.”

Timmermans wees erop dat de buitenlandse investeringen in Rusland zijn afgenomen en de economische groeiprognoses naar beneden zijn bijgesteld.

‘OEKRAÏENS LEGER ENTERT SLAVJANSK’
De militaire actie van de Oekraïense autoriteiten is vandaag rustig begonnen. Tanks, pantservoertuigen en zeven auto’s met gewapende militairen van het Oekraïense leger zijn eerder vandaag veertig kilometer ten noorden van Slavjansk gesignaleerd.

Iets voor vier uur vanmiddag zijn vier militaire helikopters naar Slavjansk gestuurd. Oekraïense militairen zouden het vliegveld van de stad aan het bestormen zijn, zo meldt de Russische nieuwssite Lifenews volgens buitenlandredacteur Hubert Smeets.

Reuters melde eerder vandaag dat pro-Russiche activisten zich in de stad aan het ingraven zijn. Zo is er ook een weg afgezet.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.