©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Persvrijheid is een mensenrecht
Gepost door  redactie redactie Gepostop  14-12-2019 13:05 14-12-2019 13:05 487  keer gelezen 487 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsFree Press Unlimited directeur Ruth Kronenburg doet een oproep om onze vrijheiden niet als vanzelfsprekend te nemen.

Ik groeide op met ouders die een grote tol betaalden voor hun vrijheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat mijn moeder gevangen in een jappenkamp. Mijn vader zat in het verzet waar hij vocht tegen de Duitsers en hun propaganda.

Die propaganda was nauwkeurig ingericht om de waarheid over de omstandigheden te misleiden. Het concentratiekamp Theresienstadt in Tsjechië werd in voorbereiding op een bezoek door de internationale organisatie van het Rode Kruis voorzien van winkeltjes en cafés en zo afgeschilderd als vakantieoord. Het Rode Kruis trapte erin en schreef een lovend rapport.

Betrouwbare informatie
Dit voorbeeld illustreert hoe belangrijk onafhankelijk nieuws en betrouwbare informatie is; zeker ten tijde van oorlog, conflict en geweld. Wat is waar en wat is niet waar? Waar moet je heen, waar kan je heen, waar is het veilig, en waar niet?

Het is mede dankzij de vrijheidsstrijders van het verzet dat wij nu in een vrij land leven, in een democratie waar mensenrechten waaronder persvrijheid bij wet worden beschermd. Het is onze verantwoordelijkheid om deze vrijheden niet als vanzelfsprekend aan te nemen.

Journalisten: helden van nu
In de meeste landen waarin wij werkzaam zijn, is er nog steeds oorlog, conflict en geweld. Onze partners bieden dagelijks het hoofd aan geweld, intimidatie en erger om ervoor te zorgen dat de bevolking toegang heeft tot informatie die voor hen belangrijk en relevant is. Bij Free Press Unlimited noemen wij de journalisten die wij ondersteunen dus niet voor niets helden. Het zijn de vrijheidsstrijders van vandaag.

Persvrijheid is een mensenrecht
Wij vinden het essentieel om te blijven werken voor persvrijheid. Elke dag zetten wij ons in voor de journalisten die zich verzetten tegen repressieve regimes, corrupte overheden en frauduleuze multinationals, door dag in dag uit de waarheid aan het licht te brengen. Want persvrijheid is een mensenrecht!

Ruth Kronenburg, directeur bij Free Press Unlimited

Link

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.