©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Poetin: Er waren wel Russische militairen op de Krim, niet in Oost-Oekraïne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  17-04-2014 11:59 17-04-2014 11:59 573  keer gelezen 573 keer gelezenNRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladDe Russische president Vladimir Poetin heeft toegegeven dat er Russische militairen actief waren op de Krim tijdens de crisis. Tegelijkertijd ontkent hij de aanwezigheid van Russische soldaten in het oosten van Oekraïne. Poetin zei dat tijdens zijn jaarlijkse vraag- en antwoordsessie met het Russische volk.
De militairen die op de Krim actief waren maar geen onderscheidingstekens droegen - de ‘groene mannetjes’ - blijken wel Russische soldaten geweest te zijn. Zij waren volgens Poetin aanwezig om de zelfverdedigingstroepen te steunen en een ordelijk verloop van het referendum van 16 maart te garanderen.

“We moesten onvermijdelijke stappen nemen om ervoor te zorgen dat de situatie op de Krim niet dezelfde kant op ging zoals nu in Zuidoost-Oekraïne. Uiteraard steunden onze soldaten de zelfverdedigingstroepen op de Krim.”

Daarnaast beweerde Poetin dat de Krim niet door Rusland is geannexeerd; het schiereiland koos er zelf in een referendum voor om toe te treden tot de Russische Federatie. De president kondigde aan om de Russische roebel versneld in te voeren op de Krim; binnen een maand moet het systeem klaar zijn.

PROBLEMEN VEROORZAAKT DOOR KIEV
De huidige inzet van Oekraïense militairen in Oost-Oekraïne is een ‘ernstige misdaad’. Volgens Poetin moet Kiev de dialoog aangaan met de Russisch-sprekende gemeenschap in het oosten. Op dit moment sleept de regering van Oekraïne het land naar de rand van de afgrond. Poetin zei dat Rusland alles zal doen om de rechten van de bevolking in Oost-Oekraïne te beschermen; hij hoopt dat het niet nodig zal zijn om militair in te grijpen.

Volgens de president zijn de huidige problemen veroorzaakt door de machtswissel van vorig jaar, waarbij de pro-Russische president Janoekovitsj werd verdreven. Daardoor werd de onrust onder inwoners in het oosten aangewakkerd. Hij beschuldigt de nieuwe regering in Kiev ervan dat democratisch gekozen vertegenwoordigers in de oostelijke regio in de gevangenis worden gezet. De huidige regering van Oekraïne wordt door Rusland als niet-legitiem gezien.

Poetin gaf aan dat de besprekingen vandaag in Genève ‘zeer belangrijk’ zijn. Rusland, de VS, Oekraïne en de EU zullen daar vandaag de crisis in Oost-Oekraïne bespreken.

Bron: NRC Handelsblad