©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

63 Canadezen en 10 Zweden in ramptoestel Iran. Toestel drie jaar oud
Gepost door  redactie redactie Gepostop  08-01-2020 12:39 08-01-2020 12:39 498  keer gelezen 498 keer gelezen  0 reacties0 reacties De Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafTEHERAN - In het ramptoestel dat bij Teheran is neergestort zaten onder meer 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Dat heeft de regering in Oekraïne laten weten.

De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines stortte enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neer.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders zaten in de Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines die in Iran is neergestort. Dat heeft het ministerie op Twitter gemeld.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die vanwege de vliegramp een bezoek aan Oman afbreekt, laat weten dat het om 167 passagiers gaat en negen bemanningsleden.

Onderhoudsbeurt

Het gecrashte toestel is volgens Ukraine International Airlines gebouwd in 2016 en zou twee dagen geleden nog een onderhoudsbeurt hebben gehad.

President Zelenski zegt dat de luchtwaardigheid zal worden gecontroleerd van alle toestellen die worden gebruikt in de Oekraïense burgerluchtvaart. Ook gaf hij opdracht een strafrechtelijk onderzoek te openen, zonder daarover in detail te treden.

Het vliegtuig met bestemming de Oekraïense hoofdstad Kiev zou bij opstijgen technische problemen hebben gehad. Gemeld wordt dat op de plaats waar het vliegtuig neerstortte, een hevige brand woedde.

Hulporganisatie Rode Halvemaan zegt dat met hulp van militairen en brandweerlieden wordt gezocht naar lichamen. „Iedereen helpt zodat we alle lichamen kunnen bergen. Die zijn in een groot gebied neergekomen”, aldus het hoofd van een reddingseenheid.

Spanning in regio

Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Iran vuurde eerder in de nacht van dinsdag op woensdag tussen de tien en vijftien raketten af op Amerikaanse militaire doelen in Irak.

Videobeelden die worden getoond door Iraanse staatsmedia, lijken te tonen dat het toestel in de lucht al in brand staat.

Het ongeluk met het pas drie jaar oude toestel is een nieuwe tegenslag voor de toch al geplaagde vliegtuigbouwer Boeing. Alle toestellen van het nieuwe type 737 MAX staan sinds maart 2019 aan de grond na een tweede fatale crash binnen een halfjaar.

Een systeem dat het vliegtuig recht moest houden, maar juist ingreep terwijl piloten nog aan het opstijgen waren, was de belangrijkste oorzaak. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de 737 MAX weer mag vliegen.

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.