©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Ambassadeur in Kiev: ‘Beelden van de lijkwagens vanuit Eindhoven gingen door merg en been’
Gepost door  redactie redactie Gepostop  03-02-2020 21:58 03-02-2020 21:58 441  keer gelezen 441 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsEINDHOVEN - De Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, Eindhovenaar Jennes de Mol, hoopt dat de regio groot blijft denken. ,,Eindhoven heeft echt wel een inspirerend internationaal verhaal.”

Dominique Elshout


Jennes de Mol laat een foto zien van zijn werkkamer in Kiev, Oekraïne. Prominent in beeld: een shirt van PSV. ‘Brainport’ staat erop, in grote letters. In dat shirt, van Mohamed Ihattaren, komt voor De Mol veel tot uitdrukking. Het staat voor zijn persoonlijke geschiedenis en voor zijn kijk op zijn werk. Bij dat laatste speelt de lijfspreuk van PSV steeds een rol: ‘Eendracht maakt macht.’

Geldropseweg
Het persoonlijke verhaal van Jennes de Mol begon 56 jaar geleden in Eindhoven. ,,Ik ben geboren op de hoek van de Geldropseweg en de Gabriel Metsulaan, boven de Etos. Mijn vader was rayonleider bij Etos. Wij waren zo’n echt Eindhovens gezin. Ik voetbalde bij EVV en ging vanaf mijn vijfde, zesde met mijn vader naar PSV. Tot mijn 21ste heb ik echt elke wedstrijd gezien. Ik volg het nog op de voet. PSV is een onlosmakelijk deel van mijn leven. Je zou ze de laatste tijd gunnen dat ze wat beter voetballen.”

,,In dat huis op Gabriel Metsulaan keken we naar het oranje licht van de Lichttoren. Dat licht is voor mij het ijkpunt van Eindhoven, het kompas van de stad. Het staat nog steeds op mijn netvlies.”

Oekraïne
Sinds augustus vorig jaar is De Mol de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, na veel omzwervingen in diverse buitenlanden en na het bekleden van hoge posten op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De Mol was onder meer de hoogste ambtelijke vertegenwoordiger van Nederland bij de militaire missie in Uruzgan, Afghanistan, en vier jaar consul-generaal in Sint Petersburg. Hij spreekt vloeiend Russisch en is getrouwd met een Russische vrouw.

De volle omvang van MH17 kwam pas echt binnen toen we de beelden zagen van de lijkwagens die vanuit Eindhoven vertrokken.
Jennes de Mol, Ambassadeur voor Nederland in Oekraïne


In Sint Petersburg kreeg De Mol vlak na de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 een telefoontje uit Den Haag. Of hij in Kiev wilde bijspringen bij de afwikkeling van de ramp. ,,Je moet je realiseren, ik stond op het punt om naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan als ambassadeur. Maar ik heb meteen ja gezegd, de knop ging om. MH17 is sindsdien geen dag uit mijn gedachten geweest.”

Netelig
Door de houding van Rusland, dat betrokken was bij het conflict in de Donbass, waar het toestel neerstortte, was een netelige diplomatieke situatie ontstaan. ,,En 2014 was al een moeilijk jaar. We hadden enkele incidenten gehad, bij voorbeeld de aanhouding in Den Haag van de tweede man van de Russische ambassade. De Russische annexatie van de Krim was geweest, het conflict in Donbass, Oost-Oekraïne, was begonnen. Dat leidde tot veel diplomatieke commotie. Als summum kregen we dan ook nog het neerhalen van de MH17. De impact op onszelf was enorm en je weet ook wat het betekent voor Nederland. Maar de volle omvang kwam echt pas binnen toen we de beelden zagen van de lijkwagens die vanuit Eindhoven vertrokken. Die beelden gingen echt door merg en been. In alle verdriet was ik ook enorm trots op Nederland, dat we dit zo waardig hebben gedaan. Ik vind het monument bij Eindhoven Airport ook heel mooi. Het geeft gestalte aan dat dat enorm dramatisch beeld van het aankomen van al die kisten. Ik ben blij dat het er is.”

Trefpunt
Op de Nederlandse ambassade in Kiev wist iedereen in de dagen na de ramp dat de hele wereld meekeek. De ambassade werd trefpunt voor Australische en Maleisische autoriteiten, onder hoge druk en in een hoog tempo moest veel werk verzet worden, waarbij Nederland het voortouw nam. De Mol hielp daarbij. Hij onderhield daarnaast contact met de Oekraïense regering over de veiligheid van forensische experts in het gebied waarin de brokstukken van vlucht MH17 waren terechtgekomen. In dat gebied vochten en vechten separatisten met steun van Rusland tegen het Oekraïense leger.

Kort na de ramp nam premier Rutte stevig stelling. De onderste steen zou boven komen, Nederland zou niet rusten voordat de verantwoordelijken waren berecht. Onder nabestaanden van de ramp wekten die woorden aanvankelijk argwaan. Eerst zien, dan geloven, was de stemming. Maak het maar waar.

Ja, we hebben te maken met een Russische partij die zorgt voor misinforma­tie et cetera, maar we hebben geduld.
Jennes de Mol, Ambassadeur in Oekraïne


,,Ik dacht meteen: we gáán het waarmaken. Ja, we hebben te maken met een Russische partij die zorgt voor misinformatie et cetera, maar we hebben geduld. We zetten door, we zijn een land dat enorm ontwikkeld is. We hebben een rechtsstaat waar ik trots op ben. En het kan niet zo zijn dat de slachtoffers, deze 298 mensen, zomaar vergeten worden in de geschiedenis. De lat lag en ligt hoog, maar het is niet voor nop geweest. Op 9 maart begint het proces tegen vier verdachten.”

De Mol, de afgelopen week in Nederland vanwege de jaarlijkse ambassadeursconferentie, is vrijdag gaan kijken bij de extra beveiligde rechtbank in Schiphol waar het proces zal plaatsvinden. Oekraïense afgevaardigden zullen het bijwonen om te kijken hoe de Nederlandse rechtsstaat functioneert.

Rumoer
De Mol zal op zijn post in Kiev te maken krijgen met het rumoer rond het proces en daarbij op eieren lopen. Een voorbode daarvan was de kwestie rond Vladimir Tsemach, commandant van de luchtafweer van de zelfverklaarde ‘volksrepubliek’ Donetsk op het moment dat de Maleisische Boeing 777 daar werd neergehaald. Het Nederlandse Openbaar Ministerie ziet Tsemach als verdachte, maar hij was in december betrokken bij een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland, waarna hij door Russische tegenwerking van de radar verdween. ,,Het laat zien dat MH17 blijvend internationale samenwerking en aandacht behoeft”, zegt De Mol.

MH17 is niet het enige onderwerp in het werk van de ambassadeur te Kiev. De Mol werkt aan banden tussen het Nederlandse en Oekraïense bedrijfsleven, waarbij het concept dat op het PSV-shirt staat enorm van pas komt. Brainport dus, de samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs in Zuidoost-Brabant. ,,Die samenwerking is in heel veel landen geen vanzelfsprekendheid. Het is echt een voorbeeld voor veel lokale overheden. Collectieve verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van je regio komt lang niet overal voor, omdat in heel veel landen de overheid nog steeds mijlenver van het bedrijfsleven en onderzoekscentra af staat.”

Erfgoed
De Mol ziet parallellen tussen Eindhoven en Kiev als het gaat om hergebruik van industrieel erfgoed. Ook in Oekraïne verdwijnt de maakindustrie en komen fabrieksterreinen er wat verloren bij te liggen, zoals in het verleden het in onbruik geraakte Philips-terrein Strijp S in Eindhoven. ,,De herontwikkeling van Strijp S. laat zien dat een herstart dan mogelijk is. Het kan inspirerend werken voor steden in Oekraïne. Ik gebruik het voorbeeld van Strijp S heel vaak”, zegt De Mol.

Gezellig
Voormalig Eindhovens stadsarchitect Cees Donkers en kunstenaar/architect Fulco Treffers kwamen al eens kijken in Oekraïne, om ideeën op te doen en uit te wisselen. ,,Dat heeft ertoe geleid dat Oekraïne een stand had op de laatste Dutch Design Week.”

De Mol laat de Dutch Design Week nooit aan zich voorbij gaan. Hij komt er elk jaar voor terug en verblijft dan in zijn huis in Stratum. ,,Ik vind de DDW persoonlijk inspirerend en het is ook gezellig. Je ziet er dat jongeren op de DDW oplossingen hebben voor maatschappelijke problemen. Dat jonge mensen er toe doen en inspiratie kunnen bieden is niet vanzelfsprekend in heel veel landen.”

Philips
Een klus waar De Mol en de ambassade recent aan werkten, is een missie in de Oekraïne van bedrijven met medische technologie uit de regio, van 10 tot 13 februari. ,,We zorgen voor concrete matchmaking. We faciliteren het openen van de deuren van het Oekraïense ministerie van gezondheidszorg, zodat Philips er concepten kan presenteren. In Oekraïne zijn 2000 ziekenhuizen. Dat is veel te veel. Ze willen het reduceren en kennis concentreren in regionale centra. Dat is een trend die we in Nederland ook hebben gezien; centralisatie. Er moeten oncologische kenniscentra worden opgebouwd. Nederland is daar heel goed in. Nederland heeft veel architectonische kennis en ook veel ziekenhuisconcepten. Philips speelt daar een erg belangrijke rol in.”

Zo brengt ‘echte Stratummer’ De Mol bedrijven uit zijn stad en zijn stad zelf aan de man in den vreemde. Over die stad deed hij pas nog een kleine ontdekking. ,,Door de viering van honderd jaar Eindhoven in 2020, kwam ik erachter waar het monument voor de Joriskerk over gaat. Het is een heel ingewikkeld monument, maar de eenwording van Eindhoven, waar het monument voor staat, was ook een ingewikkeld proces. Dat de stad is zoals hij nu is, was vroeger helemaal niet zo vanzelfsprekend”, leerde de ambassadeur. De samenvoeging van Woensel, Strijp, Gestel, Stratum en Tongelre tot die ene gemeente Eindhoven had heel wat voeten in de aarde. Waarna uiteindelijk gold: Eendracht maakt macht.

Voorbode
,,Dat is misschien ook een voorbode voor de toekomst”, denkt De Mol. ,,Dat regionale samenwerking misschien niet vanzelfsprekend, niet gemakkelijk is, maar dat die er uiteindelijk wel moet komen. Ik hoop heel erg dat Eindhoven groot blijft denken en dat de hele regio - van Tilburg tot Helmond bij wijze van spreken - een impact blijft hebben op de wereld. Eindhoven en Brainport hebben echt een heel inspirerend internationaal verhaal te vertellen. Het PSV-shirt in mijn kamer herinnert me daar dagelijks aan.”

CV Jennes De Mol
Eindhoven, 12 augustus 1963
1989 - Radboud Universiteit Nijmegen: Griekse en Latijnse Taal en Cultuur
1994 - Radboud Universiteit Nijmegen: Rechten
1992 - in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, gewerkt in Den Haag (directie Ontwikkelingssamenwerking Afrika), in Moskou en bij de Permanente Vertegenwoordiging in Genève.
2003 - 2005 - Personeels- en Management Adviseur bij de Hoofddirectie Personeel en Organisatie
2005 - 2008 - Hoofd van de Afdeling Personeels- en Managementadvies bij de Hoofddirectie Personeel en Organisatie
2008 - 2012 - Plaatsvervangend ambassadeur in Praag
2010 - Civiel Vertegenwoordiger Task Force Uruzgan VIII Afghanistan
2011 – 2014 - Consul-generaal in Sint Petersburg
2014 - MH17 Kiev
2014 - 2015 - Ambassadeur in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten)
2015 - 2019 - Hoofddirecteur Personeel en Organisatie
augustus 2019 - heden - Ambassadeur in Kiev

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.