©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Zelfs met een tank kom je niet altijd ver in Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  17-04-2014 12:15 17-04-2014 12:15 581  keer gelezen 581 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladOekra´ne lijkt er vooralsnog niet echt in te slagen om de pro-Russische opstand in het oosten van het land de kop in te drukken. Hoe kan dat? Nou, de pro-Russische separatisten zijn nogal vastberaden zo blijkt uit verschillende filmpjes. De Oekra´ense tanks maken geen schijn van kans.

Als het Oekra´ense leger tanks stuurt naar het oosten van het land, dan verwacht je dat het met die paar pro-Russische separatisten toch snel gedaan is. Een handvol opstandelingen; daar maken ze vast snel korte metten mee. Maar het valt de Oekra´ense troepen niet licht. Het verzet van de pro-Russische Oekra´ners blijkt steviger dan wellicht werd verwacht. En het leger zelf lijkt zich ook uiterst behoedzaam voort te bewegen, al zijn vannacht drie separatisten doodgeschoten bij Marioepol.

Vooral in Slavjansk en Kramatorsk was het gisteren onrustig. Aan het eind van de middag probeerde een colonne van het Oekra´ense leger door te stoten naar het vliegveld van Kramatorsk, dat gisteren door Oekra´ense troepen werd heroverd. Maar overal onderweg werden pantserwagens tegengehouden.

NRC-redacteur Steven Derix, die in Kramatorsk ter plaatse is, zag hoe de inwoners van het dorp een viertal tanks tegen probeerden te houden. In de krant schrijft hij vandaag:

Vier wagens raakten ge´soleerd, en probeerden over de akkers en velden te ontkomen. Toen omstanders te dicht in de buurt kwamen, schoten de militairen in de lucht. Toen de wagens op de zoveelste blokkade stuitten, schoten de soldaten naar de grond, voor de voeten van de demonstranten. Gevolg: een afgeketste kogel en een gewonde dorpeling, die is afgevoerd met een kwetsuur aan zijn linkervoet.

Uiteindelijk lukte het om een van de voertuigen tegen te houden; de motor sloeg af:

Nu, bij het vallen van de avond, staat een woedende menigte in rondom vier Oekra´ense militairen op een eenzame pantserwagen. En nu zijn vier Oekra´ense militairen ineens overgeleverd aan genade van hun woedende landgenoten. Boze dorpelingen, sommigen niet helemaal nuchter meer, slaan met hun vuisten op het pantserstaal. ôWij zijn het volk! Waarom hebben jullie geschoten?ö

Uiteindelijk werden zes pantservoertuigen door pro-Russische opstandelingen afgepakt van het Oekra´ense leger door de lokale bevolking. Onder luid gejuich werden de tanks naar het centrum van het dorp gebracht.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.