©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

EP zet mes in importheffingen Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  04-04-2014 00:01 04-04-2014 00:01 709  keer gelezen 709 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
News98% van de importheffingen op Oekra´ens staal, landbouwproducten en machines worden geschrapt, dankzij een voorstel waar het EP donderdag mee instemde. De unilaterale maatregel moet de kwakkelende Oekra´ense economie een duw in de rug geven. Besparingen voor producenten en exporteurs uit het geplaagde land kunnen oplopen tot Ç487 miljoen per jaar.

"Het Europees Parlement steunt al jarenlang een EU-pad voor Oekra´ne. Dit is onze eerste kans om onze steun in de praktijk te laten zien, om Oekra´ne te helpen zijn economische crisis te overwinnen in tijden van slinkende valutareserves en toenemende druk van het Kremlin", zei rapporteur MEP Pawel Zalewski (EPP, PL). "Terwijl Poetin de Russische markt dichtgooit voor Oekra´ense export, stellen wij onze markt open", voegde hij toe. Het Europees Parlement steunde zijn voorstel met 531 stemmen voor, 88 stemmen tegen en 20 onthoudingen.

Om welke tarieven gaat het?
De maatregelen die ingaan op 1 mei 2014 betekenen een verlaging van 65% van de EU heffingen op import van industriŰle producten en ook de heffingen op de rest van de industriŰle producten worden aanzienlijk verlaagd. Bij landbouwproducten gaat het om een verlaging van 80%.

Voor een aantal 'gevoelige producten', zoals zaden, varkensvlees, rundvlees, gevogelte en levensmiddelen wordt de heffingsvrije import gelimiteerd om Europese bedrijven in deze sectoren te ontzien.

Een tijdelijke, unilaterale maatregel
De maatregelen worden unilateraal ingevoerd. Oekra´ne hoeft op zijn beurt dus geen verlaging op import van EU-producten door te voeren. Het land mag de bestaande importheffingen op EU-producten echter niet verhogen.

Ge´mporteerde producten uit Oekra´ne moeten voldoen aan de Europese etiketteringseisen met betrekking tot land van oorsprong en de Oekra´ense autoriteiten moeten erop toezien dat producten uit andere niet-EU-landen niet als 'Oekra´ens' via het land op de Europese markt belanden

De EU kan tarieven herinvoeren als de Europese markt wordt overspoeld met Oekra´ense producten en dit een bedreiging voor Europese producenten van soortgelijke producten oplevert.

De maatregelen lopen tot 1 november 2014 tenzij eerder al een EU-Oekra´ne associatieakkoord, inclusief een vergaand handelsakkoord van kracht is.

Volgende stappen
De maatregel moet nog worden goedgekeurd door de Raad van Ministers. EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft al aangekondigd dat de maatregelen binnen enkele weken van kracht zullen worden.

Bron: Europees Parlement
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.