©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Sceptische Obama wacht af of "akkoord concreet wordt"
Gepost door  admin admin Gepostop  18-04-2014 00:00 18-04-2014 00:00 711  keer gelezen 711 keer gelezenNews News
printer
NewsDe Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn twijfels bij het akkoord dat gisteren is bereikt over Oekra´ne. Obama vreest dat de afspraken niet meteen zullen leiden tot een afname van de spanningen in Oost Oekra´ne. Hij houdt alleszins nieuwe sancties in beraad als Rusland niet zou meewerken

Obama zei tijdens een persconferentie te hopen dat Rusland de invloed in het oosten van Oekra´ne, die het tot nu toe gebruikt heeft om de orde te verstoren, nu ook zal gebruiken om het akkoord uit te voeren.

"Maar ik denk niet dat we over eender wat zeker kunnen zijn in dit stadium", klinkt het voorzichtig vanuit het Witte Huis. "De mogelijkheid bestaat dat de diplomatie tot een de-escalatie van de situatie kan leiden, maar er zullen nog meerdere dagen nodig zijn om te bekijken of de verklaringen concreet worden."

Obama zei ook dat de nieuwe regering in Oekra´ne nu beloofd heeft om de rechten van de Russische minderheid in het oosten en het zuiden te respecteren. We kunnen nu werk maken van verkiezingen in Oekra´ne, het stabiliseren van de economie en het uitwerken van groei en democratie en de soevereiniteit van het land.

Obama hield echter ook een stok achter de deur. Als Rusland zich niet houdt aan de afspraken, komen er nieuwe sancties tegen het land, waarschuwde hij. Niet onbelangrijk daarbij is dat Obama daarvoor telefonisch steun heeft gekregen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Duitsland heeft veel economische belangen met Rusland, maar Merkel heeft zich nu ook uitgesproken voor verdere sancties als Moskou het bereikte akkoord niet wil uitvoeren, zei Obama.

Bron: De Redactie