©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Poetin spreekt verzoenende taal tot het Westen
Gepost door  admin admin Gepostop  19-04-2014 21:40 19-04-2014 21:40 799  keer gelezen 799 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsDe Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens een televisietoespraak op de Russische staatszender gezegd dat momenteel niets nog een verbetering van de relaties met het Westen in de weg staat. Toch legde hij de bal meteen in het westerse kamp. "Een eventuele verbetering van onze relatie is afhankelijk van onze partners." De aanstelling van Jens Stoltenberg als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO beschouwt Poetin alvast als een stap in de goede richting.

Poetin had het tijdens het interview op de Russische staatszender Rossiya over het gebrek aan respect van de westerse wereld tegenover Rusland. "Ze behandelen ons als een stout schoolkind."

Toch sluit Poetin een normalisering van de relatie met Europa en de Verenigde Staten niet uit, al verwacht hij wel dat het Westen hierin de eerste stap zet. "De situatie hangt niet van ons af, of toch niet alleen maar van ons", zo sprak Poetin. "Ik vermoed dat niks een normalisering van onze relatie en een normale samenwerking in de weg staat." Op welke manier dat volgens Poetin dan moet gebeuren, is niet duidelijk.

De Russische president sprak tijdens het interview ook over zijn relatie met de NAVO. Volgens Poetin is de aanstelling van de nieuwe secretaris-generaal, de Noorse ex-premier Stoltenberg, in dat opzicht een goede zaak. "We hebben een erg goede relatie met hem, ook op persoonlijk vlak. Het is een zeer serieuze en verantwoordelijk man, maar we moeten natuurlijk nog even afwachten hoe onze relatie zich in deze nieuwe constellatie zal ontwikkelen."

Eerder deze week had Poetin de huidige secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, er nog van beschuldigd een privégesprek met hem te hebben opgenomen en gelekt, toen Rasmussen nog premier was van Denemarken.

"Eremedailles voor Russische troepen op de Krim"
De toespraak van Poetin komt er twee dagen na de bijeenkomst in Genève. Daar kwamen Rusland, Oekraïne, de VS en Europa tegen alle verwachtingen in tot een akkoord dat een escalatie van de crisis in Oekraïne moet vermijden. Toch liet Poetin tijdens het televisie-interview ook nog verstaan dat hij officiële medailles zal uitdelen aan Russen "die hun plicht vervullen tijdens de inbeslagname van de Krim".

De relatie tussen Rusland en het Westen heeft op dit moment een absoluut dieptepunt bereikt sinds de Koude Oorlog. De laatste maanden liepen de spanningen tussen beide partijen op door de situatie in Oekraïne. De VS en de Europese Unie hebben Rusland er immers van beschuldigd de onrust in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische manifestanten nu al een tijdje overheidsgebouwen bezetten, aan te stoken.

Bron: De Redactie
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.