©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Burgemeester Slavjansk stelt avondklok in en wil hulp Poetin
Gepost door  redactie redactie Gepostop  20-04-2014 20:10 20-04-2014 20:10 595  keer gelezen 595 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladDe pro-Russische burgemeester van de Oost-Oekraïense stad Slavjansk heeft een avondklok ingesteld en de Russische president Poetin opgeroepen in te grijpen in het oosten van zijn land. Dat meldt persbureau AFP. De oproep van burgemeester Vjatseslav Ponomarev volgt op een dodelijke aanval op pro-Russische separatisten afgelopen nacht.

Bij de aanval, die plaatsvond vlakbij Slavjansk, kwamen volgens een lokale leider vier mensen om het leven. Onder de doden zijn volgens de lokale leider drie pro-Russische separatisten en één van de aanvallers. Ook zouden er gewonden zijn gevallen.

Wie er achter de aanval op de separatisten zit is onduidelijk, maar de Russische regering wees vanochtend in de richting van de gewapende ultranationalistische groepering Rechtse Sector, die op de hand is van de regering in Kiev en geweld niet schuwt. Rechtse Sector heeft de beschuldiging van Rusland van de hand gewezen en stelde in een reactie dat Moskou zelf verantwoordelijk is voor het geweld.

Onze verslaggever Steven Derix was vandaag op de plek waar de aanval gebeurde en sprak met bewoners:

“Het incident gebeurde even ten zuidwesten van Slavjansk, op de weg naar Dnjepropetrosvk. Volgens de lokale bewoners stopten er om een uur of twee ‘s nachts vier voertuigen voor de wegafzetting daar. Toen de activisten de auto’s benaderden, werd er vanuit de wagens het vuur geopend. Ook zou er een sniper hebben geschoten op het roadblock. Daarna volgde een vuurgevecht van ongeveer een uur, waarbij twee inwoners van Slavjansk om het leven kwamen en een gewond raakte. Deze persoon is volgens de inwoners aan het einde van de ochtend overleden. Volgens de inwoners van Slavjansk waren er ook doden en gewonden aan de andere zijde. Volgens de mensen hier zijn ze aangevallen door leden van de extremistische Oekraïense Rechtse Sector. Daar zouden ook bewijzen van zijn: wapens, geld en papieren.”

BURGEMEESTER: MOSKOU, VERDEDIG ONS TEGEN FASCISTEN
De pro-Russische burgemeester van Slavjansk sluit zich bij de lezing van Moskou aan. Hij stelde vanmiddag op een persconferentie ook dat Rechtse Sector verantwoordelijk is en riep Poetin op militaire actie te ondernemen omdat zijn bevolking zou worden bedreigd. “Wij verzoeken u dringend om zo snel mogelijk te overwegen om vredestroepen te sturen om de bevolking tegen de fascisten te verdedigen”, zei Ponomarev. Hij maakte ook bekend een avondklok in Slavjansk in te stellen. Die gaat vanavond om 0.00 uur in en duurt tot morgenochtend 6.00 uur.

Moskou liet vanochtend weten verontwaardigd te zijn over de aanval op de pro-Russische separatisten, maar dreigde nog niet met militair ingrijpen. Rusland waarschuwde wel dat Oekraïne de donderdag in Genève gemaakte afspraken “strikt” moet implementeren zodat de situatie in Oost-Oekraïne niet verder escaleert. Moskou doelt daarbij op de afspraak dat alle partijen zich van geweld en intimidatie moeten onthouden en dat “alle illegale gewapende groepen” in Oekraïne moeten worden ontwapend.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.