©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Amerikaanse vice-president Biden naar Oekraïne - Lavrov: Kiev laat het afweten
Gepost door  redactie redactie Gepostop  21-04-2014 14:11 21-04-2014 14:11 634  keer gelezen 634 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladDe Amerikaanse vice-president Joe Biden komt vandaag aan in Oekraïne om met president Oleksandr Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek te praten. Ook zal hij leden van politieke partijen en activisten ontmoeten, meldt persbureau AP.

De gesprekken van Biden gaan in op de manieren waarop de economie van Oekraïne kan worden versterkt. Ook de presidentsverkiezingen van 25 mei komen aan bod.

Volgens het Witte Huis zal Biden zich ook laten informeren over de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne. Gisteren kwamen daar meerdere mensen om bij een vuurgevecht. Het was het eerste geweldsincident sinds het akkoord van Genève van afgelopen donderdag.

Rusland heeft gewaarschuwd dat Oekraïne de in Genève gemaakte afspraken “strikt” moet implementeren, zodat de situatie in Oost-Oekraïne niet verder escaleert. Moskou doelde daarbij op de afspraak dat alle partijen zich van geweld en intimidatie moeten onthouden en dat “alle illegale gewapende groepen” in Oekraïne moeten worden ontwapend.

De berichten over de doden bij Slavjansk kwamen een dag nadat de Oekraïense regering in Kiev bekendmaakte in ieder geval tot na Pasen geen actie te ondernemen tegen de pro-Russische separatisten.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov doet de Oekraïense regering in Kiev niets om extremisten tegen te houden. Hij haalde ook uit naar de Verenigde Staten. Lavrov zei dat de VS verantwoordelijkheid moeten nemen voor het gedrag van de Oekraïense regering. Dat zou nuttiger zijn dan dat de VS zich druk blijft maken over het stellen van ultimatums aan Rusland, zei hij. Rusland zegt dat de afspraken die in Genève zijn gemaakt, worden geschonden.

Morgenavond zal Biden weer vertrekken naar Washington.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.