©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Journalisten tijdelijk vastgehouden in Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  21-04-2014 20:23 21-04-2014 20:23 625  keer gelezen 625 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantPro-Russische betogers hebben vandaag drie buitenlandse journalisten tijdelijk vastgehouden in het oosten van Oekra´ne. De verslaggevers uit Wit-Rusland en ItaliŰ zijn inmiddels weer op vrije voeten.

De journalisten werden tegengehouden door gewapende mannen nadat zij zich hadden gemeld in Slovjansk. De stad wordt al meer dan een week bezet door pro-Russische demonstranten. De betogers eisen meer regionale autonomie en toenadering tot Rusland. De journalisten werden vrijgelaten nadat hun documenten waren gecontroleerd.

Volgens Sergei Lavror, Russische minister van Buitenlandse Zaken, doet de interim-regering van Oekra´ne niets om extremisten in bedwang te houden. Met name de nationalistische groep Rechtse Sector kan gewoon zijn gang gaan.

Daarmee beschuldigde hij Oekra´ne ervan zich niet houden aan het GŔneve-akkoord. Dat verwijt van Moskou klinkt overigens al sinds Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Oekra´ne donderdag tegen de verwachtingen in maatregelen overeenkwamen die de hoogopgelopen spanningen in het Oekra´ne-conflict moeten temperen.

EÚn van de afspraken was dat alle illegale gewapende groepen ontwapend zouden worden en dat de bezetting van overheidsgebouwen moest worden gestaakt. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Bezetting
In de Oekra´ense stad Slavjansk sprak de bemiddelaar van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor het eerst met de leider van de pro-Russische separatisten. Zij houden nog altijd overheidsgebouwen bezet in het oosten van Oekra´ne. Wat er precies is besproken, is niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden kwam maandag aan in Oekra´ne om gesprekken te voeren met onder meer president Oleksandr Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek. Dinsdag zal hij het met hen hebben over hoe energievoorzieningen kunnen worden verbeterd en welke rol de Verenigde Staten daarin kunnen spelen.

Krim
Ondertussen versterkte Moskou zijn greep op de Krim. Zo sloot het vier Oekra´ense banken op het door Rusland geannexeerde schierland. De instellingen waren hun verplichtingen niet nagekomen volgens de Russische centrale bank.

Ook ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een decreet voor eerherstel van Krim-Tataren en andere etnische minderheden zoals ArmeniŰrs, Duitsers en Grieken. Het lijden van die bevolkingsgroepen onder de Sovjet-dictatuur van Jozef Stalin wordt daarmee erkend. Daarnaast keurde Poetin wetswijzigingen goed die ervoor zorgen dat Russischsprekende mensen in republieken van de voormalige Sovjet-Unie in de toekomst makkelijker het Russische staatsburgerschap kunnen krijgen.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.