©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Oekraïne beëindigt paasbestand, Kerry waarschuwt Rusland
Gepost door  redactie redactie Gepostop  23-04-2014 16:11 23-04-2014 16:11 641  keer gelezen 641 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladOekraïne heeft de anti-terreuroperatie om Russisch separatisme de kop in te drukken, hervat, zei de Oekraïense vice-premier Vitali Jarema vandaag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry dreigde met nieuwe sancties tegen Rusland wanneer zij zich niet houden aan de afspraken die in Genève zijn gemaakt.

Vorige week zaterdag werd een paasbestand afgekondigd. Dat bestand werd in het paasweekeinde al geschonden.


Jarema zei niet wanneer de operatie precies wordt opgepakt, maar wel dat het zou gebeuren en dat het effect zou sorteren. Jarema voelde zich gesterkt door het bezoek aan Kiev van de Amerikaanse vice-president Joe Biden.

“We hebben de steun van de Verenigde Staten verworven, ze zullen ons niet achterlaten met aan agressor.”

KERRY WAARSCHUWT RUSLAND
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry belde met zijn Russische collega Lavrov en spoorde Rusland aan om te deëscaleren in het onrustige oosten van Oekraïne. Een woordvoerder van Kerry zei:

“Tegen minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft [Kerry] zijn grote zorgen uitgesproken over het gebrek aan Russische inzet om te deëscaleren, en sprak over het toenemende bewijs dat separatisten meer gebouwen bezetten en zowel journalisten als andere burgers gevangen nemen.”

De Amerikanen willen dat Rusland de retoriek matigt en op diplomatiek vlak gaat samenwerken met de Oekraïense regering. Ook moet Rusland de separatisten oproepen de bezette gebouwen te verlaten.

De Russen vinden op hun beurt dat Oekraïne zich niet aan de in Genève gemaakte afspraken houdt.

Kerry belde ook met de Oekraïense premier Jatsenjoek en spoorde ook hem aan om het conflict onder controle te brengen. De Oekraïense regering moet volgens de afspraken in Genève de separatisten amnestie geven en samenwerken met de bemiddelende Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Als Rusland zich niet houdt aan de afspraken beslist de VS de komende dagen over sancties.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.