©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Steeds hardere taal tussen Westen en Moskou om Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  23-04-2014 22:18 23-04-2014 22:18 792  keer gelezen 792 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDe spanning tussen Moskou en het Westen over Oekra´ne loopt steeds verder op. Rusland beschuldigde de Verenigde Staten en Oekra´ne vandaag van het schenden van het akkoord van vorige week over de crisis in het land. De Verenigde Staten dreigen op hun beurt met nieuwe sancties tegen de Russen, als zij niet zorgen voor de-escalatie van de spanningen in het oosten van Oekra´ne.

De steeds fermere taal aan beide kanten gaat gepaard met het nodige machtsvertoon. De Russen voerden militaire oefeningen uit bij de grens met Oekra´ne. Ooggetuigen verklaarden allerhande militaire voertuigen te hebben gezien, zoals jeeps, pantserwagens en mobiele raketinstallaties die in colonne bij een militair vliegveld reden.

Nederland liet weten dat een Nederlandse mijnenjager onderweg is naar de Oostzee. Daar gaat vanwege de oplopende spanning een NAVO-vloot oefenen. Ook Nederlandse F-16's kwamen vandaag in actie, toen Russische militaire toestellen het Nederlandse luchtruim dreigden binnen te vliegen. Aan de rand van het gebied weken de Russen echter af, en op dat moment werden zij al begeleid door Britse straaljagers.

Akkoord
Rusland en de VS roepen elkaar ondertussen op zich te houden aan het in GenŔve gesloten akkoord over de aanpak van de crisis in Oekra´ne. Daarin staat dat alle partijen in het conflict moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie. Volgens Moskou schenden Oekra´ne en de VS het akkoord door provocerende acties van anti-Russische nationalisten te negeren.

Moskou reageerde furieus op de aankondiging van de Oekra´ense regering dat de 'antiterroristische operatie' tegen de bezetters van regeringsgebouwen wordt hervat. De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) sprak over 'een criminele handeling'. Volgens Lavrov heeft Kiev 'praktisch de noodtoestand afgekondigd en het leger het bevel gegeven op mensen te schieten'. Hij wees met een beschuldigende vinger naar de VS, die in Kiev aan de touwtjes zouden trekken.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) waarschuwde Lavrov op zijn beurt dat de Russen werk moeten maken van de-escalatie in Oekra´ne. 'Kerry heeft zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over het uitblijven van positieve stappen voor de-escalatie, nu er meer aanwijzingen zijn dat separatisten gebouwen blijven bezetten en journalisten en andere burgers gevangennemen', zei een Amerikaanse functionaris.

Lavrov waarschuwde in een interview met de zender Russia Today dat Rusland zal direct reageren als haar belangen in Oekra´ne worden aangevallen.

Volgens Lavrov probeert Washington over de rug van Oekra´ne meer invloed in de wereld te krijgen. 'Amerikanen zijn niet bereid te erkennen dat zij niet in elk deel van de wereld een vinger in de pap kunnen hebben', meent hij.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.