©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Rusland wil dat Oekraïne zich terugtrekt van eigen grondgebied
Gepost door  redactie redactie Gepostop  23-04-2014 23:14 23-04-2014 23:14 627  keer gelezen 627 keer gelezenNRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladHet Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit het zuidoosten van Oekraïne. Rusland heeft net vandaag ook een militaire oefening gehouden in Rostov Oblast, de regio die grenst aan zuidoost-Oekraïne. Persbureau Reuters heeft beelden waaruit blijkt dat er nogal wat materieel bij de oefening betrokken was. Bij een militair vliegveld werden onder meer jeeps, pantservoertuigen en raketwerpers waargenomen.

Volgens onze verslaggever Steven Derix, die de afgelopen dagen in het oosten van Oekraïne was, is de nieuwe eis van Moskou “zeer zorgwekkend”.


“Dit is een escalatie van alle eisen die we tot nu toe hebben gehoord. Rusland stelt een ultimatum waar Kiev onmogelijk aan kan voldoen. Ze vragen de Oekraïners zich terug te trekken uit het eigen territorium.”

Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken waarschuwde eerder vandaag dat geweld tegen (de belangen van) Russen in Oekraïne zal worden beantwoord met geweld van Rusland. In een interview met het Russische staatsmedium RT haalt hij zelfs het voorbeeld aan van Zuid-Ossetië, een opstandige Georgische regio die in 2008 inzet was van een korte oorlog tussen Rusland en Georgië.

‘GEEN RUSSEN IN OEKRAÏNE’
Afgelopen donderdag werden Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie het nog verrassend eens over manieren om de Oekraïne-crisis te deëscaleren. Ze spraken in Genève af gewapende groepen te ontwapenen en bezette overheidsgebouwen te ontruimen. Maar aan de bezettingen en barricades kwam tot nu toe geen einde. Derix:

“Rusland lijkt geen druk uit te oefenen op de pro-Russische milities om zich te ontwapenen. Het is duidelijk dat de milities naar Moskou kijken, maar daar hebben ze niets gedaan om het akkoord van Genève uit te voeren. Dit ultimatum gaat verder dan de zorgen die ze tot nu toe hebben uitgesproken. Oekraïne reageerde telkens door niets te doen. Nu is er een eis waar Kiev niet aan kan voldoen.”

Na een gewelddadig paasweekend hervatte Kiev vandaag een anti-terreuroperatie tegen pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

Lavrov veroordeelt de hervatting van de operatie tegen de separatisten als “misdadig”, schrijft persbureau AP.

“In Genève hebben we afgesproken dat er een einde moet komen aan al het geweld. De volgende middag roept Toertsjinov (de Oekraïense interim-president, red.) vrijwel de noodtoestand uit en geeft hij het leger opdracht op het volk te schieten.”

In lijn met eerdere ontkenningen van het Kremlin, hield Lavrov in het interview met RT vol dat er geen Russische militairen actief zijn in het oosten en zuiden van Oekraïne. De VS en Oekraïne hebben juist bewijs gepresenteerd dat de zwaarbewapende “groene mannetjes” Russische kozakken zijn.

PAASBESTAND LIEP UIT OP GEWELD
Kiev kondigde na het akkoord in Genève een paasbestand aan. Al snel ging het toch weer mis in het oosten van Oekraïne. Tijdens de orthodoxe paasnacht openden gewapende mannen het vuur bij een checkpoint van pro-Russische separatisten bij Slavjansk. Drie mensen kwamen hierbij om het leven.

Gisteren werd een aantal ‘ernstig mishandelde’ lichamen aangetroffen in de buurt van dezelfde stad. Een van de gevonden lichamen is van Vladimir Rybak, partijgenoot van de pro-westerse oud-premier en presidentskandidaat Joelia Timosjenko. Bovendien wordt de Amerikaanse journalist Simon Ostrovsky vastgehouden door pro-Russische activisten.

Bron: NRC Handelsblad