©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Kiev: nachtelijke aanval in Oost-Oekraïne afgeslagen
Gepost door  redactie redactie Gepostop  24-04-2014 10:10 24-04-2014 10:10 561  keer gelezen 561 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDe Oekraïense regering beweert dat Oekraïense troepen een nachtelijke aanval hebben afgeslagen op een militaire basis in de Oost-Oekraïense stad Artemivsk, tussen Donetsk en Slavjansk.

Een soldaat zou daarbij gewond zijn geraakt. Of onder de aanvallers slachtoffers zijn is niet bekend.

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov waren 70 Russische soldaten van plan om de basis in te nemen.

De minister meldt verder dat de pro-Russische betogers Marioepol, een industriestad aan de Zwarte Zee, hebben verlaten. De burgemeester zou weer aan het werk zijn in het stadhuis, dat een tijdlang bezet werd gehouden.

Die gebeurtenissen, indien waar, stroken met het akkoord dat vorige week in Genève werd gesloten tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie. De vier partijen spraken af dat alle illegale gewapende groeperingen de wapens moeten inleveren en bezette overheidsgebouwen moeten verlaten. In ruil daarvoor beloofde Kiev af te zien van geweld tegen de bezetters. Vooralsnog hadden de pro-Russische strijders geen meter prijsgegeven.

Rusland toonde zich vandaag, bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, hoopvol over het Genève-akkoord. 'Rusland verwacht dat het akkoord zal uitmonden in concrete acties in de nabije toekomst', aldus Lavrov volgens Russische persbureaus.

Gisteren was de minister nog een stuk minder verzoenend. In een interview met Russia Today gaf hij te kennen dat Moskou zal terugslaan als Oekraïne de pro-Russische betogers aanvalt. Ook eiste hij dat Kiev zijn troepen uit het oosten terugtrekt.

Nieuwe sancties
Ondertussen heeft de Amerikaanse president Barack Obama gedreigd met nieuwe economische sancties indien Moskou zich niet aan de afspraken houdt om de spanningen in Oekraïne te verlichten. Voordat de sancties van kracht worden willen de Verenigde Staten wel steun hebben van bondgenoten, benadrukte Obama tijdens een persconferentie in Japan.

Hij gaf toe dat sancties mogelijk weinig invloed hebben op de plannen van president Vladimir Poetin en dat de crisis in Oekraïne mogelijk niet bedaart. 'Hoeveel invloed ze hebben op zijn afweging hangt af van de medewerking van andere landen,' aldus de president.

Bron: Volkskrant