©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Vijf doden na militaire operatie in Oost-Oekra´ne
Gepost door  admin admin Gepostop  24-04-2014 13:42 24-04-2014 13:42 694  keer gelezen 694 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsHet Oekra´ense leger is bezig met een antiterreuroperatie bij de Oost-Oekra´ense stad Slavjansk. Bij de militaire actie zouden vijf doden zijn gevallen.

Dat hebben de Oekra´ense autoriteiten bekend gemaakt. De vijf doden zouden allemaal pro-Russische separatisten zijn. Tijdens de operatie heeft het leger ook drie controleposten ingenomen.
Bij een noordelijke toegangsweg tot de oostelijke stad Slavjansk stonden donderdagochtend zeker tien pantservoertuigen van het Oekra´ens leger en de politie opgesteld. Boven het gebied cirkelden twee helikopters.
Volgens het Russische persbureau Ria Novosti is het bij een wegblokkade tot vuurgevechten gekomen tussen de separatisten en Oekra´ense militairen.
Een verslaggever van persbureau AP nam bij de controleposten op de weg eerder op de dag enkele tientallen militieleden waar. De milities zetten barricades van autobanden in brand met als gevolg dikke rookwolken, mogelijk om het zicht vanuit de lucht te belemmeren.

Poetin
De Russische president Vladimir Poetin laat weten "de inzet van het Oekra´ense leger een serieus vergrijp tegen mijn eigen mensen" te vinden. Ook geeft Poetin aan dat er gevolgen hangen aan de acties van de Oekra´ense autoriteiten.
Oekra´ne liet woensdag weten dat de ''antiterreuroperatie'' van het leger tegen separatisten door zou gaan. De operatie begon vorige week maar lag stil vanwege een bestand rond de paasdagen.​

Wapendepots
Ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Slavjansk hebben tientallen mensen in de nacht van woensdag op donderdag wapendepots aangevallen in Artemivsk. De ongeveer honderd aanvallers zouden automatische wapens en granaatwerpers hebben gebruikt.
De Oekra´ense minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken liet eerder weten dat de aanval op de legerbasis was afgeslagen. Volgens hem leidden Russische militairen de aanval.
Avakov schreef op Facebook dat een Oekra´ense militair gewond is geraakt. Of onder de aanvallers slachtoffers zijn, is niet bekend.

Mariupol
De minister liet ook weten dat separatisten het stadhuis van Mariupol hebben verlaten. Het stadhuis werd sinds 13 april bezet gehouden. De burgemeester van de plaats aan de Zwarte Zee is teruggekeerd.
Vorige week spraken de VS, Rusland, Oekra´ne en de EU in GenŔve af dat alle illegale groepen in Oekra´ne hun wapens moeten inleveren en uit bezette overheidsgebouwen moeten vertrekken.
Donderdag heeft de EU alle betrokken partijen dringend opgeroepen het internationaal akkoord over Oekra´ne van 17 april strikt na te leven. Brussel maakt zich ernstige zorgen over de jongste ontwikkelingen in het oosten van Oekra´ne, met meldingen over ontvoeringen, marteling en moorden.
Alle partijen moeten volgens de EU hun invloed gebruiken op illegaal bewapende groeperingen zodat die stoppen met geweld en provocaties en hun wapens inleveren. In het oosten van Oekra´ne zijn pro-Russische opstandelingen actief.

Bron: NU.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.