©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Weer militaire oefening Rusland aan grens met Oekraïne
Gepost door  admin admin Gepostop  24-04-2014 16:19 24-04-2014 16:19 620  keer gelezen 620 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladRusland is opnieuw begonnen met militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne. De training komt in reactie op de mobilisatie van het Oekraïense leger tegen pro-Russische milities, en op geplande militaire oefeningen van de NAVO in Oost-Europa. Dat heeft minister van Defensie Sergej Sjoigoe gezegd tegenover persbureau Interfax, meldt persdienst Reuters.

Oekraïense troepen grepen eerder vandaag in tegen de separatistische activisten in Oost-Oekraïne. Het leger poogde een checkpoint ten noorden van Slavjansk over te nemen van de pro-Russische milities. Daarbij vielen op zijn minst twee doden. Inmiddels hebben de gewapende activisten hun posities weer ingenomen en heeft het leger zich teruggetrokken. Rusland voelt zich door de escalerende situatie desalniettemin genoodzaakt te reageren, zei Sjoigoe:

“Als deze militaire machine niet wordt gestopt, zal dit leiden tot nog meer doden en gewonden. De geplande oefeningen van NAVO-troepen in Polen en de Baltische staten dragen evenmin niet bij aan de normalisatie van de situatie in Oekraïne.”

‘ERNSTIGE MISDAAD’
De Russische president Poetin waarschuwde vanmiddag dat de inzet van het Oekraïense leger tegen de eigen bevolking een “ernstige misdaad” is die niet zonder gevolgen blijft. “Dit is gewoon een strafexpeditie en het zal natuurlijk gevolgen hebben voor degenen die deze besluiten hebben genomen”, zei hij in een tv-interview.

Gisteren werd duidelijk dat Rusland in Rostov Oblast, de regio die grenst aan Zuidoost-Oekraïne, een militaire oefening op touw heeft gezet. Bij een militair vliegveld werden onder meer jeeps, pantservoertuigen en raketwerpers waargenomen. In Belgorod Oblast, een andere aan Oekraïne grenzende regio, vinden al langer ‘militaire oefeningen’ plaats.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.